petek, 14. junij 2013

Sodni tolmači in prevajalci - Alkemist

Sodni tolmači in prevajalci - kako postati sodni prevajalec?


Sodni tolmači oz. sodni prevajalci na zahtevo sodišča tolmačijo oz. prevajajo govorjeno besedo ali listine v primeru, kadar udeleženci v sodnem postopku uporabljajo jezik, ki ni uradni jezik sodišča. Postati sodni prevajalec pa ni tako preprosto, kot se zdi. Kandidati morajo najprej izpolnjevati določene osnovne pogoje, nato pa pridobiti ustrezna strokovna znanja. Po prestanem izobraževanju pride na vrsto sodni izpit. Sodni prevajalec po opravljenem izpitu zapriseže na Ministrstvu za pravosodje in tako tudi uradno pridobi svoj naziv.

Delo in vloga sodnih prevajalcev in tolmačev


Najpogosteje gre pri delu sodnega tolmača oz. sodnega prevajalca za prevajanje raznih določil tujega kazenskega zakonika, sklepov, sodb, obtožnic, tožb, rojstnih listov, šolskih spričeval, potnih listov, osebnih izkaznic, vabil strankam, pogodb, potrdil, izvedenskih mnenj itd. Poleg tega pa lahko sodni prevajalec prevaja tudi dokumente na zahtevo fizičnih ali pravnih oseb. Prevajalci in sodni tolmači prevajajo uradne dokumente in s svojim podpisom jamčijo, da je uradni dokument preveden tako, da prevod bistva dokumenta ne spremeni. Sodni prevajalci pogosto obvladajo tudi vse vrste prevajanja v živo – simultano tolmačenje, konsekutivno tolmačenje in šepetano tolmačenje.

Sodni tolmač za hrvaški jezik, nemški jezik ali srbski jezik


V naši prevajalski agenciji vam omogočamo prevajanje in tolmačenje v 110 evropskih in svetovnih jezikov ter prevajanje iz teh jezikov v slovenščino. Pri sporazumevanju vam bodo med drugim pomagali sodni tolmač za hrvaški jezik, sodni tolmač za nemški jezik ali sodni tolmač za srbski jezik oziroma za jezik po vaši izbiri. Sodni prevajalci naše agencije so zapriseženi tolmači z opravljenim izpitom in ustrezno licenco za opravljanje dela sodnega tolmača. Poleg tega pa lahko prevajajo tudi dokumente na zahtevo fizičnih ali pravnih oseb. V prevajanje nam lahko zato izročite tudi notarsko overjeno kopijo uradnega dokumenta, ki ga bodo naši prevajalci in sodni tolmači strokovno in kakovostno prevedli, saj je od njegove pravilnosti odvisna pravna učinkovitost.

Zaupa nam že več tisoč strank - zaupajte nam še vi!